Do čoho investovať ako študent – návod krok za krokom

Investovanie je dnes dostupnejšie ako kedykoľvek predtým, a to aj pre študentov. Či už majú len pár eur mesačne, alebo uvažujú o väčších sumách, je dôležité začať čo najskôr. Skorý začiatok môže poskytnúť obrovskú výhodu do budúcnosti – dlhý časový horizont a silu zloženého úroku. Kde začať s investovaním? Do čoho investovať ako študent? Ako zarobiť peniaze ako študent iným spôsobom?

Na trhu pôsobí hneď niekoľko aplikácií na investovanie či brokerov ponúkajúcich finančné služby.

Kľúčové informácie článku

Začiatok investovania už počas štúdia môže študentom poskytnúť výhodu vďaka dlhému časovému horizontu a zloženému úročeniu.

Medzi obľúbené možnosti investovania patria akcie, ETF a dlhopisy, pričom študenti by mali zvážiť svoje ciele, toleranciu rizika a časový horizont pri výbere vhodných investícií.

Diverzifikácia investícií medzi rôzne aktíva je kľúčová pre minimalizáciu rizika a ochranu portfólia pred veľkými stratami.

Pre študentov s obmedzeným rozpočtom je dôležité hľadať investičné platformy s nízkymi alebo nulovými poplatkami, ako je napr. eToro, aby maximalizovali svoje výnosy.

Prečo by mali študenti investovať čo najskôr?

Investovanie je dôležitým krokom k budovaniu budúcnosti. Pre študentov to platí dvojnásobne, pretože čím skôr začnú investovať, tým väčšiu výhodu môžu získať. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by mali študenti začať investovať už počas štúdia:

  • dlhodobý rast investícií a využitie zloženého úročenia pri reinvestícii ziskov
  • budovanie finančnej disciplíny a zodpovedné narábanie s peniazmi
  • diverzifikácia príjmov
  • jednoduchý prístup k informáciám a investičným technológiám

Investovanie je nielen spôsobom, ako zhodnotiť svoje peniaze, ale aj spôsobom, ako sa pripraviť na budúcnosť. Pre študentov, ktorí sa ešte len pripravujú na vstup do pracovného života, môže byť investovanie kľúčovým prvkom ich finančnej stratégie.

Zdroj: www.usnews.com

Krok 1: Určenie cieľov a rozpočtu

Ako začať investovať ako študent? Prvým krokom na ceste k úspešnému investovaniu je jasné stanovenie si svojich finančných cieľov. Každý študent má iné potreby a plány, preto je dôležité premyslieť si, čo od investovania očakáva. Investičné ciele môžu byť:

  • Krátkodobé ciele: Napríklad ušetriť na zahraničný pobyt, kúpu notebooku alebo vytvoriť si núdzový fond.
  • Dlhodobé ciele: Ako sporenie na kúpu bytu, financovanie ďalšieho vzdelania alebo budovanie kapitálu pre budúci dôchodok.

Rozhodnutie, či sa študent sústredí na krátkodobé alebo dlhodobé ciele, pomôže vybrať správne investičné nástroje a stratégiu.

Ako si stanoviť realistický rozpočet na investovanie?

Študenti často nemajú k dispozícii veľké finančné prostriedky, čo však neznamená, že nemôžu začať investovať. Je dôležité si určiť, koľko peňazí si môže človek dovoliť pravidelne odkladať na investície, bez toho aby sa ohrozili každodenné výdavky. Možno podniknúť nasledujúce kroky:

  1. Začať investovať s malými čiastkami, a to len niekoľko desiatok eur mesačne
  2. Dodržiavať pravidelnosť, čo je kľúčom k úspechu, aj keď sú sumy malé. To umožní využívať výhody priemerovania nákladov a znížiť riziko nevhodného načasovania trhu.
  3. Zohľadniť svoje finančné záväzky, nakoľko tie majú prednosť pred akoukoľvek investíciou. Investovanie by sa malo vykonávať výhradne z prostriedkov, ktoré v súčasnosti človek nepotrebuje.

Dôležitosť rozloženia rizika

Keď už sú ciele a rozpočet stanovené, je dôležité premýšľať o tom, ako rozložiť svoje investície na minimalizáciu rizika. K tomuto dopomôže stratégia diverzifikácie.

Pri diverzifikácii sa neinvestujú všetky prostriedky do jednej akcie alebo sektora, ale naopak, investor rozloží investície medzi rôzne triedy aktív, ako sú akcie, dlhopisy aj ETF. To pomôže ochrániť investičné portfólio pred veľkými stratami.

Krok 2: Do čoho investovať ako študent?

Keď už má študent jasno v tom, aký má cieľ a rozpočet, ďalším krokom je preskúmanie investičných možností, ktoré sú k dispozícii.

1. Akcie

Akcie predstavujú podiel vo vlastníctve spoločnosti. Keď si investor kúpi akcie, stáva sa čiastočným vlastníkom firmy, čo môže priniesť výnosy v podobe dividend a zhodnotenia kapitálu.

  • Výhody: Akcie môžu v dlhodobom horizonte prinášať vysoké výnosy. Vďaka platforme eToro možno nakupovať akcie bez poplatkov, čo je veľká výhoda pre študentov, ktorí investujú menšie sumy. Ako začať s akciami?
  • Nevýhody: Akcie sú volatilné a ich cena môže krátkodobo výrazne kolísať. To znamená, že akcie nie sú ideálne na krátkodobé investovanie.

2. ETF (Exchange-Traded Funds)

ETF sú fondy obchodované na burze, ktoré sledujú výkon určitého indexu, sektora alebo komodity. Ide o jednoduchý spôsob, ako diverzifikovať svoje portfólio aj s menším kapitálom.

  • Výhody: ETF umožňujú automatickú diverzifikáciu a investovanie do širokej škály aktív bez potreby kupovať jednotlivé akcie. To znižuje riziko a je ideálne pre začiatočníkov.
  • Nevýhody: Výnosy z ETF sú priemerované a niekedy nemusia byť tak vysoké ako v prípade individuálnych akcií.

3. Dlhopisy

Dlhopisy sú dlhové cenné papiere, ktoré vydávajú vlády alebo korporácie. Pri kúpe dlhopisu v podstate investor požičiava svoje peniaze emitentovi, ktorý sľubuje pravidelné úrokové platby a návrat istiny na konci splatnosti.

  • Výhody: Dlhopisy sú považované za bezpečnejšiu investíciu ako akcie, pretože prinášajú stabilný výnos. Sú vhodné na diverzifikáciu portfólia a zníženie celkového rizika.
  • Nevýhody: Výnosy z dlhopisov sú zvyčajne nižšie ako z akcií, čo znamená, že nemusí byť najlepšou voľbou pre študentov hľadajúcich vyššie zhodnotenie.
ETF fondy poskytujú širokú expozíciu na rôzne trhy a sektory, čo znižuje riziko výraznej straty z dôvodu zlého výkonu jedného konkrétneho aktíva.

Krok 3: Ako minimalizovať poplatky

Pri investovaní môžu poplatky zásadne ovplyvniť konečný výnos. Pre študentov, ktorí nemajú veľký kapitál, je preto kľúčové hľadať spôsoby, ako tieto náklady minimalizovať.

Medzi druhy poplatkov, na ktoré si treba dávať pozor patria:

  • transakčné poplatky spojené s nákupom a predajom investícií
  • správcovské poplatky za správu fondov ako sú podielové fondy alebo ETF
  • poplatky za neaktivitu
  • poplatky za výber prostriedkov z účtu

Pri výbere investičnej platformy by sa mali zvážiť nielen vyššie spomenuté poplatky, ale aj kvalita služieb, podpora a nástroje, ktoré sú k dispozícii. Pre študentov je často najlepšou voľbou platforma, ktorá ponúka nízke alebo nulové poplatky, jednoduché používanie a vzdelávacie nástroje na zlepšenie investičných zručností.

Spomínaná platforma eToro je obľúbená medzi študentmi a začínajúcimi investormi práve preto, že sa snaží udržať poplatky čo najnižšie. Ponúka niekoľko zaujímavých výhod v porovnaní s inými platformami:

  • nulové poplatky za nákup akcií a ETF
  • žiadne správcovské poplatky pri kopírovaní obchodníkov
  • nízky minimálny vklad
  • transparentnosť a žiadne skryté poplatky

Minimalizovanie poplatkov je kľúčové, ak chcú mať investori maximalizované zisky pri investovaní malých súm. Jednou z najjednoduchších a najdostupnejších možností pre začiatočníkov je investovanie cez platformu eToro.

eToro ako globálne uznávaná investičná platforma s vyše 35 miliónmi užívateľov ponúka investovanie a obchodovanie so 6 000 investičnými nástrojmi. S nízkymi minimálnymi vkladmi a nulovými poplatkami za ETF a akcie je dostupná aj pre študentov.

Začať investovať na eToro >

Krok 4: Ako začať s akciami, ETF a ďalšími investíciami na eToro

Platforma eToro je skvelou voľbou pre študentov, ktorí chcú vyskúšať rôzne investičné možnosti bez zbytočných komplikácií. eToro ponúka prístup ku všetkým vyššie spomenutým aktívam – možno ľahko investovať do akcií, ETF a ďalších nástrojov na jednej platforme.

eToro ponúka možnosť obchodovať akcie a ETF bez poplatkov, pričom možno využívať funkciu sociálneho obchodovania na kopírovanie obchodných stratégií úspešných investorov.

Investovať do akcií a ETF s eToro >

U 51 % retailových investorov došlo pri obchodovaní CFD u eToro k vzniku straty.

Funkcia sociálneho obchodovania vie byť užitočná práve pre začiatočníkov, akými sú aj študenti. Na platforme možno nájsť úspešných investorov a informácie o ich doterajších výnosoch. Následne stačí zvoliť možnosť kopírovať ich portfólio, a prostriedky sa zainvestujú v rovnakom pomere do týchto aktív.

Platforma tiež poskytuje prístup k možnosti komunikovať s inými investormi, zdieľať svoje nápady a získavať cenné rady.

Postup, ako začať s akciami a inými nástrojmi na eToro

  1. Vytvorenie účtu registráciou a overením identity na oficiálnej webovej stránke eToro
  2. Využitie demo účtu na oboznámenie sa s investovaním na danej platforme
  3. Vklad peňazí na reálny účet, čo je bez poplatkov (prvotný minimálny vklad je 100 USD, ďalšie vklady sú od 50 USD)
  4. Výber investičných nástrojov, ako sú akcie a ETF, ktoré sú bez poplatkov
  5. Zváženie využitia sociálneho obchodovania a kopírovania obchodov
  6. Využívanie Dashboard na prehľad o investíciách a Watchlist na sledovanie trhov

Investovanie na eToro je prístupné a jednoduché, aj pre úplných začiatočníkov. S týmto návodom možno zvládnuť prvé kroky a byť pripravený začať svoju investičnú cestu.

Platforma eToro nie je momentálne dostupná v slovenskom jazyku, avšak je možné ju pohodlne využívať v češtine či angličtine.

Príklady investičných stratégií pre študentov

Investovanie môže byť pre študentov výzvou, najmä keď majú obmedzený rozpočet. Tu sú tri rôzne prístupy, ktoré môžu študenti zvoliť v závislosti od ich cieľov, tolerancie k riziku a časového horizontu.

PrvokŠtudent AŠtudent BŠtudent C
PrístupKonzervatívny prístup s orientáciou na dlhodobý rastDynamický prístup s orientáciou na rýchle ziskyVyvážený prístup s diverzifikovaným portfóliom
Profil– Nízka tolerancia rizika
– Cieľ je pomaly budovať stabilné portfólio
– Horizont je 5 a viac rokov
– Vysoká tolerancia rizika
– Cieľ je rýchlo zhodnotiť investície, aj keď s vyšším rizikom straty
– Horizont je 1 až 3 roky
– Stredná tolerancia rizika
– Cieľ je dosiahnuť stabilný rast s čiastočnou ochranou pred stratami
– Časový horizont je 3 až 5 rokov, no aj na dlhšie
Popis stratégieŠtudent A sa rozhoduje pre konzervatívnejší prístup, investuje do ETF a dividendových akcií. ETF sú považované za relatívne bezpečné, pretože zahŕňajú diverzifikovaný súbor akcií. Dividendové akcie navyše poskytujú pravidelný príjem.Študent B sa rozhodne pre dynamickejší prístup a investuje do individuálnych akcií a kryptomenových CFD*. Na eToro využíva sociálne investovanie a kopíruje stratégie úspešných investorov, čo mu pomáha získať rýchlejší prehľad o trhu a potenciálne vyššie výnosy.Študent C zvolí vyvážený prístup, kde kombinuje investície do ETF, individuálnych akcií a kryptomenových CFD. Tento mix mu poskytuje diverzifikáciu a znižuje celkové riziko, pričom stále má možnosť profitovať z rastu rôznych aktív.
Konkrétne kroky1. Investícia do S&P 500 ETF, ktoré sleduje výkon 500 najväčších spoločností v USA.
2. Výber niekoľkých stabilných dividendových akcií (napr. Coca-Cola, Johnson & Johnson).
3. Pravidelná mesačná investícia, aj keď v malých sumách.
1. Výber akcií technologických spoločností (napr. Tesla, Amazon) s vysokým potenciálom rastu.
2. Investícia do kryptomenových CFD (napr. CFD na Bitcoin či Ethereum) s možnosťou rýchlych ziskov, ale aj vysokého rizika, ktoré nezaručuje zisky.
3. Využitie funkcie „CopyTrader“ na eToro.
1. Investícia do globálneho ETF, ktorý sleduje akcie z rôznych trhov (napr. MSCI World ETF).
2. Výber niekoľkých stabilných akcií s dlhodobým potenciálom rastu a nižším rizikom.
3. Malá časť portfólia je alokovaná do kryptomenových CFD na zvýšenie výnosového potenciálu.
VýsledokPomaly rastúce portfólio s nízkym rizikom a stabilnými výnosmi, ktoré sa vďaka reinvestovaniu dividend zvyšuje.Vysoká volatilita portfólia s potenciálom rýchlych ziskov, ale aj veľkých strát.Diverzifikované portfólio s možnosťou dlhodobého rastu.

*U 51 % retailových investorov došlo pri obchodovaní CFD u eToro k vzniku straty.

Aj keď vyššie riziko môže priniesť vyššie zisky, nie vždy to tak je. Investovanie do volatilných aktív, ako sú individuálne akcie alebo kryptomenové CFD, môže viesť k značným výkyvom v hodnote portfólia a v extrémnych prípadoch aj k stratám. Zvlášť pre študentov, ktorí môžu mať obmedzené finančné zdroje a skúsenosti, môže byť takéto riziko príliš veľké.

Pre tých, ktorí preferujú bezpečnejší prístup, je rozumnou voľbou investovanie do diverzifikovaných ETF. ETF poskytujú širokú expozíciu na rôzne trhy a sektory, čo znižuje riziko výraznej straty z dôvodu zlého výkonu jedného konkrétneho aktíva. Tým, že rozkladajú investície medzi stovky alebo tisíce akcií, ETF pomáhajú znižovať riziko, pričom stále ponúkajú potenciál pre solídne výnosy v dlhodobom horizonte.

Ako zarobiť peniaze ako študent inou cestou?

Pre tých, ktorí potrebujú nájsť spôsob, ako zarobiť peniaze ako študent, je k dispozícii niekoľko možností okrem investovania:

  • práca na čiastočný úväzok alebo brigáda
  • využitie zručností ako freelancer
  • doučovanie predmetov
  • vedenie kurzov alebo workshopov (hudobný nástroj, varenie, cvičenie)
  • predaj ručne vyrábaných produktov
  • práca priamo na univerzite
  • vyplňovanie online prieskumov a testovanie produktov
  • predaj nepotrebných vecí
  • študentské súťaže a granty

Tieto spôsoby môžu pomôcť v tom, ako zarobiť peniaze ako študent a získať dodatočný príjem počas štúdia. Či už príjmy študent využije na investovanie alebo financovanie štúdia, každá z týchto možností poskytne príležitosť zlepšiť zručnosti, rozšíriť obzory a zároveň získať peniaze.