Ako sa vyrába celosvetovo známy Jameson?
Jameson Irish Whiskey je najpredávanejšou írskou whisky na svete. Za jej výnimočnú jemnú a vyzretú chuť vďačíme Johnovi Jamesonovi. Ten v roku 1780 zistil, že tri destilácie sú ideálne na dosiahnutie tých najlepších chutí.
Základom výroby Jamesona sú tri prvotriedne írske suroviny, a to voda, slad a jačmeň. Do vody sa pridávajú zrná najkvalitnejšieho írskeho jačmeňa a kvasinky. Z časti jačmeňa sa vyrába jačmenný slad.
Ten sa suší v uzavretých peciach, aby si zachoval svoju jemnú prírodnú arómu. Nasleduje mletie presne daného množstva sladového a nesladového jačmeňa, ktorý sa mieša s horúcou vodou z rieky Dungourney. Škroby, ktoré sa nachádzajú v slade sa chemickou reakciou menia na cukry a vzniká nám kvas.
Vzniknutý kvas sa prvýkrát destiluje a z neho vzniká „mladá whisky“. Tá sa páli vo veľkých destilačných kotloch, ktoré sú vyrobené z medi. Po tretej destilácii je whisky Jameson na svete. Práve trojitá destilácia je kľúčovým faktorom k dosiahnutiu jemnej chuti. Každý stupeň destilácie prináša zvýšenie kvality a zjemnenie. Tým to ale nekončí.
Ako každá whisky, tak aj Jameson musí dozrieť v dubových sudoch. V tých bola predtým uložená whisky Bourbon a sherry Oloroso. Počas dozrievania sa odparí a vytratí časť pôvodného alkoholu. Tomuto procesu sa poeticky hovorí „anjelská daň“.
Po dozretí whisky prichádza na rad blender – miešač. Ten je zodpovedný za to, aby Jameson, ktorý je zmiešaný z rôznych typov whisky zrejúcich vedľa seba, chutil rovnako ako v 18.tom storočí. To je celé kúzlo whisky, v ktorej si môžete kedykoľvek a kdekoľvek vychutnať čaro írskeho ostrova.
Neexistuje žiaden správny alebo nesprávny spôsob ako si vychutnať obľúbenú írsku whisky. Existuje niekoľko desiatok rôznych receptov. Vyskúšajte a zistite, ktorý je pre Vás ten pravý. Nezabúdajte si Jameson vychutnať ako vždy zodpovedne.